jadual perlawanan liga super 2011

Saturday, 23 April 2011

Masalah utama bolasepak Malaysia

Saya terpanggil untuk meluahkan apa yang terpendam dalam hati saya dan seluruh peminat bolasepak Malaysia tentang hala tuju bolasepak Malaysia sekarang. Dari sehari ke sehari kemerosotan yang ketara ditunjukkan bukannya peningkatan. Dalam hal ini, saya 90% menyalahkan FAM yang sememangnya bertanggungjawab penuh dalam pengurusan bolasepak Malaysia.

Di dalam ranking FIFA untuk bulan September 2008, Malaysia berada di tempat 161 bersama St. Lucia. Adakah ia satu yang memalukan? Apa FAM lakukan? Di sini saya dedahkan perkara-perkara yang dilakukan oleh FAM yang sememangnya tak dapat diterima peminat bolasepak Malaysia;

1) Pucuk pimpinan yang sudah tidak dapat menyumbangkan idea pembangunan bolasepak masih kekal dalam FAM. Begitu juga dengan pemimpin-pemimpin kanan yang hanya pandai membodek. Mereka ini hanya pandai berpolitik sebaliknya kurang berpengetahuan dalam bidang bolasepak.

2) Menyingkirkan Arwahyarham Dato' Ahmad Basri Akil dari terlibat dalam kepimpinan FAM. Inilah sifat 'bodoh sombong' yang ditunjukkan oleh kepimpinan FAM. Arwahyarham merupakan pejuang sebenar dalam pembangunan bolasepak Malaysia terutamanya pasukan Kedah.

3) FAM tidak mempunyai pendirian yang teguh di dalam satu-satu ketetapan. Lihat saja, apa dah terjadi pada LIGA MALAYSIA. Saya masih ingat, sejak era Liga semi-pro lagi telah berlaku macam-macam pertukaran format dalam Liga Malaysia. Terkini adalah tiadanya pemain import .

Sebenarnya, masih banyak lagi kelemahan yang dilakukan oleh FAM yang menghancurkan pembangunan bolasepak Malaysia.

Sila berikan ulasan anda tentang artikel ini. Saya yakin anda semua adalah peminat yang sayangkan bolasepak Malaysia.

No comments:

Post a Comment