jadual perlawanan liga super 2011

Saturday, 23 April 2011

Kegagalan Liga M anjuran FAM

Tak tahulah apa dah jadi pada Liga bolasepak Malaysia sekarang. Kalau kita masih ingat satu ketika dulu (Sekitar 1990 - 1995) , Liga Perdana Malaysia merupakan salah satu Liga yang popular di Asia.

Tetapi, dek kerana masalah rasuah bolasepak yang melanda pada ketika itu, Liga Malaysia merudum dari setahun ke setahun hingga sekarang dah jadi macam LIGA KAMPUNG dan FAM pun macam "syok sendiri".

Seingat saya, orang yang paling lantang menentang rasuah bolasepak ketika itu adalah Arwahyarham Dato Paduka Ahmad Basri Akil. Arwahyarham merupakan orang pertama yang membongkarkan rasuah bolasepak telah melanda Liga Perdana Malaysia. Ditambah pula ketika itu, pasukan Kedah merupakan Jaguh dalam Liga Perdana bersama Singapura. Arwahyarham juga menyarankan supaya Liga Perdana dihentikan seketika untuk FAM membuat siasatan rasuah.

Malangnya apa yang FAM lakukan. Keangkuhan kepimpinan FAM ketika itu yang tidak mahu menerima cadangan orang lain selain dari sekutu mereka. Akibatnya, terbuktilah rasuah bolasepak melingkupkan Liga Perdana Malaysia. Hampir lebih 90 orang pemain tempatan dan import disabitkan kesalahan menerima rasuah.

Keputusannya pasukan Singapura menjuarai Liga Perdana dan Piala Malaysia untuk tahun 1994. Tahun berikutnya, Singapura tarik diri dari Liga Bolasepak Malaysia. Kesimpulannya, siapa penaja rasuah bolasepak? kenapa Singapura tarik diri? Apakah FAM tidak sedar ketika itu?

Sejak itu, peraturan perjalanan dan format Liga Malaysia mula menjadi seperti yo-yo dari setahun ke setahun. Antaranya adalah;

1) Pengharaman penggunaan jurulatih import ( kerana Pahang layak ke Final Piala Malaysia melalui Jurulatih tempatan ' Yunus Alif ' )
2) Mengurangkan penggunaan pemain import dari 3 kepada 2 orang sahaja.
3) Menggunakan 2 pengadil dalam padang ( Malaysia hanya layak dijadikan eksperimen oleh FIFA )
4) Memperkenalkan Liga Super 8 pasukan dan perlawanan 3 kali semusim ( Tak pernah dibuat orang )
5) Liga Super 8 pasukan ditukar pulak kepada 13 pasukan.
6) Dan akhir sekali, Format terkini untuk musim depan adalah PENGHARAMAN PENGGUNAAN PEMAIN IMPORT.

Diharap anda dapat memberi idea-idea dan komen-komen bernas kepada saya untuk saya muatkan dalam artikel saya nanti. Demi kemajuan Bolasepak Malaysia.

No comments:

Post a Comment